Gevaren op het internet

Ouders hebben altijd in hun hoofd dat wanneer hun kinderen op het internet aan het surfen zijn er gevaren op de loer liggen. Daarom bespreken wij op Panfu een aantal punten waarop ouders en kinderen kunnen letten wanneer ze het internet op gaan.

Problemen op internet

Veel ouders nemen aan dat kinderen door het installeren van een eenvoudig filterprogramma of een zoekmachine speciaal voor kinderen veilig kunnen surfen op internet. Helaas gaat dit er in de praktijk er anders aan toe. Het is niet voor niets dat wettelijke instanties, zoals mediavoogden, proberen een oplossing voor bestaande problematiek rondom de bescherming van kinderen en jongeren op het internet te vinden. Helaas tot nu toe nog altijd zonder resultaat. De problemen die kinderen kunnen tegenkomen wanneer zij op internet surfen blijven bestaan.

Kinderen surfen doelloos – ook op gevaarlijke websites

Anders dan volwassenen die vaak concrete doelstellingen hebben van hetgeen zij zoeken op internet, surfen kinderen vaak doelloos op internet. Uit nieuwsgierigheid, voor hun plezier of om huiswerkopgaven te maken. Hierbij kunnen zij op websites terecht komen die voor kinderen volledig ongeschikt zijn, die hun angst aanjagen, onzeker maken of die moeilijk te begrijpen zijn. Zelfs met speciale zoekmachines voor kinderen is het mogelijk, om met een paar klikken op een problematische inhoud te stoten. Het kunnen pornowebsites zijn, websites die geweld verheerlijken, zoals websites met rechts-extremistische propaganda, websites over eetstoornissen of fora waar zelfmoord wordt besproken. Ouders moeten zich ervan bewust zijn dat het internet een parallelle wereld is die ook zijn schaduwkanten heeft. Net zoals er in de echte wereld ook plekken zijn waar kinderen beschermd tegen moeten worden.

Anonimiteit brengt ook valse vrienden met zich mee

Door middel van het internet is het mogelijk met vrienden in contact te komen, zoch op chatfora te presenteren en nieuwe vrienden te maken. Precies dat is ook de aantrekkingskracht van sociale netwerken op kinderen: Welke hobby's heeft Marie? Zijn er nieuwe foto's van Robin? Heeeft iemand dezelfde problemen als ik? De goedgelovigheid van kinderen om persoonlijke gegevens makkelijk vrij te geven, brengt hen snel in gevaar om het slachtoffer te worden van criminelen. Met een valse identiteit melden deze zich aan op fora voor kinderen en winnen hun vertrouwen. Met onschuldige gebruikersnamen zoals 'Blinky”of 'Spongebob98' nemen de daders valse identiteiten aan om met de kinderen in contact te treden. In het ergste geval spreken zij met kinderen af in het echte leven, zonder dat hun ouders er vanaf weten.

Cyber-mobbing, wat is dat precies?

Gelach op het schoolplein over 'Paul is zo rond als een ton' en 'Truus is zo dom als het achtereind van een varken' is iets van gisteren. De twijfelachtige kwaliteiten van het beledigen van de zwaktes van andere scholieren hebben inmiddels grotere vormen aangenomen. Sociale netwerken en chatfora vergemakkelijken de communicatie tussen kinderen en jongeren onderling en verleiden ze vaak tot onoverdachte en overmoedige commentaren, omdat zij zich achter hun gebruikersnaam veilig wanen. Beledigingen en intimidatie zijn eerder de regel dan de uitzondering geworden. En helaas wordt ook hier met geruchten en leugens gestrooid. De slachtoffers hebben meestal geen kans om zich te verdedigen of de controle over de situatie weer terug te krijgen. De wanhopige kinderen schamen zich om hun nietsvermoedende ouders erover te vertellen.