Kinderen op het internet

Er komt een tijd dat kinderen graag alleen op het internet willen. Maar als ouders zijnde heb je hier natuurlijk je twijfels bij aangezien er veel dingen op het internet gebeuren die voor kinderen niet gepast zijn. Hoe ga je hiermee om?

Mama, mag ik op internet?

De meeste ouders kijken bezorgd uit naar deze vraag. Deze vraag werpt namelijk vele andere vragen op en vaak worden ouders hiermee overvallen en overvraagd. Moet dit echt? Is mijn kind niet veel te jong? Is het niet veel te gevaarlijk? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal op internet?

Naast pedagogische overwegingen ('mijn kind kan beter buiten in de frisse lucht spelen') hebben ook veel ouders hun bedenkingen over het feit of het internet überhaupt een goede plek is om te spelen. Vooral ouders, die zelf weinig ervaring hebben met internet of niet goed weten hoe ze computers kunnen gebruiken, vinden het een onplezierig idee om hun kinderen alleen te laten surfen op internet.

Papa, ik wil surfen op internet!

Het onderzoek EU-Kids-Online uit 2010 heeft uitgewezen dat 57% van de kinderen vandaag de dag dagelijks of bijna dagelijks met internet in contact komt. Hoe ouder de kinderen worden, hoe beter hun vaardigheden worden om het internet te gebruiken.

De grootste interesses voor kinderen op internet zijn vooral het spelen van spellen, het bekijken van video's of het luisteren naar muziek. Worden de kinderen ouder, dan worden sociale netwerken belangrijker. Zij beginnen het internet productief te gebruiken: online met vrienden afspreken, chatten, ideeën uitwisselen en zich presenteren. Omdat het internet intussen een vast bestanddeel van de schooldag is geworden, met bijvoorbeeld huiswerk met zoekopdrachten op internet, zijn ouders bijna verplicht hun kinderen toegang tot internet te verschaffen. Het is belangrijk om zowel hun kansen op school als ook de relaties met medescholieren te versterken en te bevorderen. Door middel van leer- en speelsites kunnen uw kinderen stapsgewijs met het medium kennis maken. Hierdoor kunnen kinderen veilig internetten.

Ik wil graag eens googlen..

Zowel ouders als kinderen internetten met de bekende zoekmachines zoals 'Google'. Kinderen hebben vaak andere zoekopdrachten. Zij formuleren de zoekopdrachten in spreektaal en de zoekopdracht bevat fouten. Hierdoor bestaat het gevaar dat zij met deze zoekopdrachten op verkeerde websites terecht komen, die hen afschrikken en bang maken. Om juist leren om te gaan met internet, hebben kinderen een veilige omgeving nodig die hen de mogelijkheid biedt om te klikken, te onderzoeken en uit te proberen; zonder dat hun ouders zich zorgen hoeven te maken dat hun kind gevaar loopt. Zoals in het echte leven, op de crèche of op school, moet ook op internet een veilige ruimte zijn waar kinderen kunnen leren hoe ze veilig en zelfstandig met internet uit de voeten kunnen. Op Panfu kunnen kinderen chatten, leerspellen spelen en een vreemde taal leren zoals Engels. Veiligheid heeft op Panfu absolute prioriteit. Panfu volgt zeer strikte richtlijnen en heeft naast een medewerker kinderwelzijn en een medewerker gegevensbescherming ook een goed opgeleid team van moderatoren, dat rond de klok toeziet op kindvriendelijk taalgebruik.

In Dolphin Secure heeft Panfu een sterke partner gevonden, die kinderen de mogelijkheid biedt in te kunnen loggen in een veilige kindercommunity waar er gesurft kan worden naar websites die bij hun leeftijd passen, gechat kan worden en berichten geschreven worden. Door middel van identificatie van een vingerafdruk wordt de veiligheid gewaarborgd: niemand kan zich anoniem inloggen op de site. Dit maakt het inernetten voor kinderen een stuk veiliger.